fredag 5. juni 2009

Fra viking til Brunost


Det typiske norske er veldig mangt! Mange vil tenke på ostehøvler, grandiosa, brunost og andre vil tenke på vikinger eller kjente personer som feks Ibsen.

Norge har mange kjennetegn og jeg personlig tenker som typisk norsk å være passiv og miljøvennlig i den politiske scenen. Norge har alltid tatt ansvar når noe stort har vært på gang. På en annen side er det kanskje lettere å være sånn når man er ganske rik.

Mange vil kanskje si at det er typisk norsk å være rik, ha det bra men samtidig være mester i å klage. Vi har det best her i verden pga oljefunn og politisk stabilitett men klage ja det skal vi! Betyr det at nordmenn er en gjeng rike, klagende brunostspisere?

Norge har kommet med så mye ulikt til å være typisk norsk. Det finnes svartmetal som er norsk, brunost, ibsen og vikinger. Ikke noen sammennheng mellom disse! Spørsmålet er: Har det alltid vært sånn? Svaret er nok nei før i tiden når forfedrene våre regjerte dette landet. På den tiden var ikke frihet, selvstendighet og rikdom no selvfølgelighet! Forfedrene våre virker til å være en god del mer nasjonalistiske en det vi er. De var mye mer opptatt av å prise landet vårt og dets kultur. Det kan man se på nasjonalsangen vår til og med. Den priser alt fra natur til stolte mennesker bein i nesa. I våre dager er nok kunstnere, forfattere og sjenerelt folk flest mer opptatte av de sosiale probleme, innvandring og globaliseringen som gjør at vi mister det lille typisk norske vi har igjen.

Til slutt vil jeg si at det som er typisk norsk er individuelt og noe fast begrep på. Det som ikke må glemmes er å sette en sånn individuell verdi på hva som er typisk norsk, for å ikke glemme det i våre nasjonale fattige dager.

Ingen kommentarer: